Αντιδράσεις ενάντια στην άσκηση «Καμπέρος 2014»

>> Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Φορείς και κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν τη χρήση ραδιενεργών υλικών και απαιτούν τη ματαίωση της άσκησης και το κλείσιμο του Πεδίου Βολής Κρανιάς

Μεγάλες αντιδράσεις κατοίκων και φορέων της περιοχής προκαλεί ηάσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας με πραγματικά πυρά με την επωνυμία «Καμπέρος 2014», που έχει προγραμματιστεί να γίνει αύριο, Πέμπτη, στο Πεδίο Βολής Κρανέας Ελασσόνας.
Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, «σκοπός της άσκησης είναι η επιχειρησιακή εκπαίδευση του προσωπικού των Πολεμικών Μοιρών, Ιπταμένων και Τεχνικών, καθώς επίσης και ο έλεγχος της λειτουργικότητας και αποτελεσματικότητας των οπλικών συστημάτων και όπλων. Η άσκηση θα περιλαμβάνει την εκτέλεσηόλων των αεροπορικών αποστολών από το σύνολο των Πολεμικών Μοιρών της Πολεμικής Αεροπορίας ενώ θα συμμετάσχουν και επιθετικά ελικόπτερα του Στρατού Ξηράς» (ελικόπτερα «Απάτσι», ΑΗ-64A/D, με βολές βλημάτων Hellfire).
Η προηγούμενη παρόμοια άσκηση είχε πραγματοποιηθεί δώδεκα χρόνια πριν. Κατά πληροφορίες, 45 μαχητικά όλων των τύπων που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία («F-16», «Μirage», «F-4» και «Α-7»), φορτωμένα με πυρομαχικά, θα κληθούν να εξουδετερώσουν προκαθορισμένους στόχους, να παράσχουν προστασία σε φίλιες δυνάμεις, να διεξαγάγουν αερομαχίες. Κατά τις ίδιες πηγές θα χρησιμοποιηθούν, μεταξύ άλλων, κατευθυνόμενα βλήματα και «έξυπνες βόμβες». Ομάδες ειδικών αποστολών από το έδαφος θα αναλάβουν την κατάδειξη στόχων με συστήματα λέιζερ, ενώ πρωταγωνιστικό ρόλο αναμένεται να έχουν και τα ιπτάμενα ραντάρ που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία.
Η επανάληψη της στρατιωτικής άσκησης «Καμπέρος 2014» έρχεται σε μια περίοδο που εντείνονται οι ΝΑΤΟικές ασκήσεις με το βλέμμα στη Ρωσία, με την Πολεμική Αεροπορία να συμμετέχει με πρόσθετες μονάδες σε αυτές. Ο ρόλος των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων γίνεται όλο και πιο ενεργητικός στους σχεδιασμούς αυτούς, εμπλέκοντας τη χώρα μας σε μεγάλους κινδύνους.
Οι κάτοικοι της περιοχής ανησυχούν ότι μπορεί στη διάρκεια της άσκησης να χρησιμοποιηθούν επικίνδυνα υλικά, με βαριές επιπτώσεις για την υγεία τους, αναφέροντας μάλιστα σειρά καταγγελιών από την περίοδο που πραγματοποιούνταν η άσκηση στην περιοχή.
Συγκεκριμένα, υπήρξαν δημοσιεύματα το 1984 ότι στο πλαίσιο στρατιωτικής επίδειξης ενός πυροβόλου όπλου, του GAV A7, που είχε ως προορισμό τα αεροσκάφη «Κορσέρ Α7», χιλιάδες βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου έπεσαν στο πεδίο βολής Κρανιάς από μαχητικά της 111 Πτέρυγας Μάχης.
Επίσης, το 1995, στο πλαίσιο και πάλι της άσκησης «ΚΑΜΠΕΡΟΣ», αναφέρθηκε ότι χρησιμοποιήθηκαν ραδιενεργά βλήματα, ενώ ανάλογες καταγγελίες έγιναν και για την κοινή άσκηση Ελλάδας - Ισραήλ που πραγματοποιήθηκε το 2011, καθώς και για την άσκηση «Γυπαετός» το 2013, με άγνωστες ακόμα συνέπειες για το οικοσύστημα και την υγεία των κατοίκων της περιοχής. Παλιότερα έχασαν τη ζωή τους δύο κτηνοτρόφοι από άσκαστα βλήματα και σημειώθηκαν «αστοχίες» καθώς βόμβες εξερράγησαν πολύ κοντά στην Κρανιά.
Οι ισχυρισμοί της Αεροπορίας και της κυβέρνησης ότι δεν γίνεται χρήση επικίνδυνων υλικών - τους οποίους επανέλαβε ο αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας, αντιπτέραρχος Χρήστος Βαΐτσης, που επισκέφτηκε τα χωριά της περιοχής - δεν πείθουν, καθώς το ίδιο το υπουργείο Εθνικής Αμυνας έχει παραδεχτεί ανεπισήμως ότι πιθανόν ασκήσεις με «ακίνδυνα» όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου να έχουν γίνει σε Νέα Αγχίαλο Βόλου, Κρανέα Ελασσόνας, Λιτόχωρο Πιερίας, Σφελινό Θεσσαλονίκης, Ζίχνη Σερρών.
Φορείς και κάτοικοι των περιοχών της Ελασσόνας και της Δεσκάτης Γρεβενών κάνουν λόγο για δραματική αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου τα τελευταία χρόνια και απαιτούν:
-- Την άμεση ματαίωση της άσκησης «ΚΑΜΠΕΡΟΣ».
-- Τη μέτρηση των τιμών ραδιενέργειας στο πεδίο βολής, αλλά και στις κατοικημένες περιοχές (Δεσκάτη, Κρανιά, Λουτρό) από ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων.
-- Τον καθαρισμό του πεδίου βολής από ραδιενεργές, τοξικές, χημικές ουσίες - στο βαθμό που είναι εφικτό.
-- Το οριστικό κλείσιμο του πεδίου βολής Κρανιάς.

ΑΡΧΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΩΝ

ΑΡΧΗ ΣΕΛΙΔΑΣ

____________

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

  © Blogger templates Palm by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP